"Bas kookt het eten terwijl Maria de auto naar de garage brengt": Een diachroon onderzoek naar genderrepresentatie in lesmethodes voor Nederlands als tweede taal.

Leiden Repository

"Bas kookt het eten terwijl Maria de auto naar de garage brengt": Een diachroon onderzoek naar genderrepresentatie in lesmethodes voor Nederlands als tweede taal.

Type: Master thesis
Title: "Bas kookt het eten terwijl Maria de auto naar de garage brengt": Een diachroon onderzoek naar genderrepresentatie in lesmethodes voor Nederlands als tweede taal.
Author: Looij, Matthijs
Issue Date: 2018-08-30
Keywords: Critical Discourse Analysis
Gender
Representation
Content analysis
Transitivity analysis
Abstract: In deze scriptie doe ik verslag van een diachroon onderzoek naar genderrepresentatie in lesmethodes voor Nederlands als tweede taal (NT2-methodes). Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van inzichten uit de Critical Discourse Analysis. Ik heb drie moderne NT2-methodes onderzocht en vergeleken met drie lesboeken uit de beginjaren van het NT2-onderwijs (jaren 1970/1980). Ik heb dit gedaan door een inhoudsanalyse te combineren met een grammaticale analyse (transitiviteitsanalyse). Uit de analyse blijkt dat vrouwen in de moderne NT2-methodes vaker voorkomen dan in de oude methodes en dat mannen en vrouwen minder stereotiep worden gerepresenteerd (minder stereotiepe beschrijvingen en minder stereotiepe verdeling van agentiviteit).
Supervisor: Boogaart, Ronny
Faculty: Faculty of Humanities
Department: Neerlandistiek (Master)
Specialisation: Taalbeheersing van het Nederlands
ECTS Credits: 20
Handle: http://hdl.handle.net/1887/65523
 

Files in this item

Description Size View
application/pdf Masterscriptie Matthijs Looij.pdf 1.052Mb View/Open

This item appears in the following Collection(s)