Kalimantan: van kolonie tot merdeka In hoeverre past de strijd in Kalimantan in het beeld van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog van 1945-1949 en hoe zijn de ontstane verschillen en overeenkomsten te verklaren?

Leiden Repository

Kalimantan: van kolonie tot merdeka In hoeverre past de strijd in Kalimantan in het beeld van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog van 1945-1949 en hoe zijn de ontstane verschillen en overeenkomsten te verklaren?

Type: Master thesis
Title: Kalimantan: van kolonie tot merdeka In hoeverre past de strijd in Kalimantan in het beeld van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog van 1945-1949 en hoe zijn de ontstane verschillen en overeenkomsten te verklaren?
Author: Perotti, Luka
Issue Date: 2018-06-29
Keywords: Kalimantan
dekolonisatieoorlog
verzet
strijd
excessief geweld
Abstract: Deze scriptie is gericht op de Indonesische dekolonisatieoorlog. In het onderzoek wordt toegewerkt naar een antwoord op de vraag in hoeverre de strijd in Kalimantan past in het beeld van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog van 1945-1949 en hoe de ontstane verschillen en overeenkomsten te verklaren zijn. De oorlog in Kalimantan wordt vergeleken met de gebieden die de literatuur omtrent dit onderwerp domineren: Java en Sumatra. Zo is het mogelijk om te onderzoeken of de focus op Java en Sumatra en de bijbehorende invloed van deze eilanden op de beeldvorming van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd terecht zijn, of dat het accent van het onderzoek meer zou moeten liggen op regionale diversiteit. Behandeld worden de contrasterende Britse bezetting en Australische bezetting op respectievelijk Java en Sumatra en in Kalimantan, de terugkeer van het Nederlandse gezag in Kalimantan en de ontwikkelingen betreffende het verzet en het gezag. Tevens is er de benodigde aandacht voor de strijd en het (excessieve) geweldsgebruik van Indonesische en Nederlandse zijde.
Supervisor: Oostindie, Prof. dr. G.J.
Faculty: Faculty of Humanities
Department: History (Master)
Specialisation: Colonial and Global History (MA)
ECTS Credits: 30
Handle: http://hdl.handle.net/1887/63621
 

Files in this item

Description Size View
application/pdf Definitieve versie scriptie repository .pdf 3.472Mb Under embargo

This item appears in the following Collection(s)