Sunjata : roem duurt langer dan een leven : het verhaal over koning Sunjata zoals verteld door de familie Diabate uit Kela (Mali)

Leiden Repository

Sunjata : roem duurt langer dan een leven : het verhaal over koning Sunjata zoals verteld door de familie Diabate uit Kela (Mali)

Type: Book (monograph)
Title: Sunjata : roem duurt langer dan een leven : het verhaal over koning Sunjata zoals verteld door de familie Diabate uit Kela (Mali)
Author: Jansen, J.A.M.M.Duintjer, E.
Journal Title: ASCL occasional publications
Publisher: African Studies Centre Leiden (ASCL)
Issue Date: 2017
Keywords: Mali
West Africa
Sunjata (c. 1211-1255)
Abstract: Een groot deel van de bevolking van Mali, Guinée en Gambia beschouwt zich als afstammelingen van de held Sunjata of van diens helpers. Het verhaal over Sunjata’s daden wordt al eeuwenlang van generatie op generatie overgedragen; reeds in de veertiende eeuw hoorde de wereldreiziger Ibn Battuta hoe een griot een vorst bezong als afstammeling van Sunjata. Deze traditie over Sunjata is zodoende een unieke historische bron voor een deel van Afrika waarvoor geschreven bronnen zeer schaars zijn.De hier gepubliceerde versie is het erfgoed van de familie Diabate uit Kela, de griots van de vorsten van Kangaba. Kangaba was een zeer belangrijk politiek centrum in het Mali-rijk dat in de Middeleeuwen grote delen van West-Afrika omvatte. De versie van de familie Diabate uit Kela verweeft op een subtiele manier politieke claims van de vorsten van Kangaba in een zeer onderhoudende vertelling over Sunjata’s leven.
Uri: urn:isbn:978-90-54481645
Handle: http://hdl.handle.net/1887/55807
 

Files in this item

Description Size View
application/pdf ASCL occasional publication 29 10.55Mb View/Open

This item appears in the following Collection(s)