Bronstijdburen. De opvullingswijze van huisgreppels en wat dit zegt over het wereldbeeld en daarmee de manier waarop de identiteit werd bepaald van bronstijdgezinnen in West-Friesland.

Leiden Repository

Bronstijdburen. De opvullingswijze van huisgreppels en wat dit zegt over het wereldbeeld en daarmee de manier waarop de identiteit werd bepaald van bronstijdgezinnen in West-Friesland.

Type: Bachelor thesis
Title: Bronstijdburen. De opvullingswijze van huisgreppels en wat dit zegt over het wereldbeeld en daarmee de manier waarop de identiteit werd bepaald van bronstijdgezinnen in West-Friesland.
Author: Hof, Marit van den
Issue Date: 2013-08-31
Keywords: bovenkarspel
west-friesland
bronstijd
huisgreppels
identiteit
Abstract: Voor dit onderzoek willen we achterhalen wat er mogelijk een rol speelt in de vorming van identiteit van gezinnen in de bronstijd. Om dit te kunnen moet eerst hun wereldbeeld gereconstrueerd worden. Dit beïnvloedt namelijk het gedrag, en verschil in gedrag, tussen mensen en zorgt daarmee tot de vorming van identiteit. Identiteit ontstaat namelijk uit een verschil in gedrag dat als belangrijk genoeg wordt gezien om zichzelf als anders te onderscheiden. Het bestuderen van huisgreppels kan hier nieuwe inzichten bieden. Deze is namelijk te koppelen aan het gedrag van de bewoners van het huis en daarmee individuele gezinnen. Om inzicht te krijgen in dit gedrag moet er gekeken worden naar de wijze van opvulling van de greppel. De casestudy gebruikt voor dit onderzoek is de opgraving Bovenkarspel-Het Valkje uit de jaren 70 in noordoost West-Friesland. Hier zijn bewoningsresten uit de Midden- en Late-Bronstijd aangetroffen. Een groot aantal huisplattegronden zijn hier te herkennen aan de aanwezige huisgreppels.
Supervisor: Fokkens, Harry
Faculty: Faculty of Archaeology
Department: Archeologie (Bachelor)
Specialisation: Prehistory of NW-Europe
ECTS Credits: 10
Handle: http://hdl.handle.net/1887/21118
 

Files in this item

Description Size View
application/pdf Thesis file 8.195Mb Under embargo

This item appears in the following Collection(s)